StartpaginaActiviteitenPoëzie buitenPoëziewandeling

De visvijver bij de Motte


Gedichten langs de weg,
gedichten van dichters uit het dorp en van verre dichters,
gedichten van levende en van dode dichters,
gedichten die iets toevoegen aan hun omgeving en
een omgeving die iets toevoegt aan het gedicht.


Dat moest de gedichtenwandeling door Wijnandsrade en Hulsberg worden.
Een werkgroep van de Vrienden heeft de wandeling gerealiseerd.

De werkgroep bestond uit een jury (Elly van Malkenhoirst, Riek Meyers, Rianne van der Meijden en Wilfried Dabekaussen) die de gedichten selecteerde. De jury koos gedichten die ingezonden waren door inwoners van Nuth en gedichten uit bundels en liedteksten, zelfs een stukje psalm paste perfect in de opzet van de poëziewandeling.
Een technisch team (Henk van Malkenhorst en Jan Keulers) zorgde voor het elegante ontwerp van de dragers en voor de technisch perfecte uitvoering ervan.

Het uitzoeken van de precieze route en de juiste plaats heeft de werkgroep gezamenlijk gedaan, ook de plaatsing langs de wegen. Bij dit laatste verleenden Hubert Gerards, Reinhart Mirandolle en Hein Meyers wezenlijke steun.

De officiële opening was op zondag 17 april 2016. Ondanks concurrentie van de Amstel Gold Race en de jaarlijkse wandeltocht van onze fanfare waren er nog 72 belangstellenden bij de opening. De opening begon met het voordragen van een eigen gedicht door Wiel Oehelen, initiatiefnemer van de poëziewandeling en voormalig secretaris van de Vrienden. Na een toespraak van de voorzitter van de Vrienden en enkele gedichten van schoolkinderen van de Stefanusschool sprak burgemeester Schmalschläger. Vervolgens onthulden de burgemeester en een scholier het eerste gedicht van de route en bracht het hele gezelschap een vrolijke toast uit op de dichtkunst. Daarna droeg Tiny de Lange haar Moeder Mol voor en sloten enkele scholieren de plechtigheid af met eigen gedichten.

De opening op de binnenplaats van kasteel Wijnandsrade was zonovergoten en vrolijk, maar toen de wandelaars op pad gingen, begon het dichterlijk te regenen.

Hier een beeldverslag van de plaatsing van enkele gedichten en van de officiële opening.

Gedichten in het open veld en op intieme bosplekjes, nu weer uitzicht over het heuvelende land tot in Duitsland, dan weer een holle weg met dassenburchten en welig bloeiende wilde planten, dan weer een bijzonder hoekje in het dorp: een verbazend afwisselende wandeling.

Het plaatsen van de drager is net zo'n precies werkje als het formuleren van de woorden in het gedicht.

Klaar!

Kasteel Wijnandsrade

Het eerste gedicht staat op de grote Binnenhof tussen twee leilinden; hier is het gedicht nog afgedekt met een appelgroene doek om even later door burgemeester Schmalschläger en een scholier van de basisschool te worden onthuld.

Wiel Oehlen, initiatiefnemer van de poëziewandeling, opent de plechtigheid met het voordragen van een eigen gedicht.

Openingswoorden door de voorzitter van de Vrienden.

De heren Vleugels en (op de achtergrond) Meyers, bestuurders van Kasteel Wijnandsrade.

Veel belangstelling voor de poëziewandeling.

Burgemeester Schmalschläger looft het initiatief van de Vrienden, de keuze van de gedichten en het ontwerp van de dragers en de plaatsing ervan langs de wegen.

Leerlingen van de basisschool hadden gedichten gemaakt en droegen ze voor. Er is rekening gehiouden wisselgedichten: elke keer als het poëzieproject op school een uitzionderlijk gedicht levert, kan dat worden geplaatst.

Het eerste gedicht gaat over een appel. De opening van de poëziewandeling stond daarom in het teken van appels: cider om mee te toasten en appelcakejes om energie voor de wandeling op te doen.



Openingshandeling door burgemeester en scholier.

De burgemeester draagt het gedicht voor.

Toast.

Tiny de Lange draagt haar Moeder Mol voor.

Nog enkele gedichten door scholieren.